24 nov. 2011

Cum sa (nu) devii un artist fotograf.

Pentru inceput ca sa nu induc lumea in confuzie fac DEX-ul de mai jos:
1. cadru - imagine nemodificata sub nici o forma, imaginea rezultata in urma apasarii declansatorului aparatului foto.
2. imagine - "point and shut", cadru gen facebook/hi5/avatare cu persoane care isi fac autoportretul in oglinda din baie, sau din alta camera dupa caz.
3. poza - un cadru  bunisar dar care nu te face sa te gandesti la ceva, o imagine estetica buna dar care nu spune nimic, statica.
4. fotografie - un cadru modificat mai mult sau mai putin care prin simpla privire asupra lui ofera un motiv de gandire asupra lui,

     La sugestia unui user(admin) al unui forum am creat acest topic pe care acum l-am pus pe blog. Va fi unul cat se poate de convingator, sper eu deci sa incepem.
     Administratorul doreste sa stie, cred ca vrea si sa destainui membrilor forumului, secretul prin care am niste fotografii "asa bune" cum zice el. Sincer uitandu-ma peste cate cadre am tras de cand am aparatul, 1303 in doua luni si un pic, nu stiu daca am ce face cu 100 dintre ele, 100 fiind foarte ingaduitor cu multe, restul sunt = 0.
     Un mic avantaj am din faptul ca am "reusit", nu toti au avut norocul sau tragerea asta de inima, sa termin un curs de fotografie, " http://www.fotoiasi.net/fototandreturi-si-alte-noutati " a domnului artist fotograf Ozolin Dusa. Aici am invatat multe lururi interesante, am vazut felul in care fotografiaza altii, viziunea lor asupra fotografiilor si multe altele, lucruri de care ma voi folosi si eu in continuare.
Pentru a face fotografii bune ai nevoie de:
-imaginatie;
-aparatura buna;
-studiul (tehnica);
-rabdare.

Dece toate astea si in ordinea asta? Raspunsul il puteti afla mai jos.

1. Imaginatia - este primul lucru care conteaza, poate fi si singurul pentru unii care se multumesc cu o sapuniera si trag cateva cadre la repezeala si acasa fac ce vor cu ele pentru ca sunt reusite din punct de vedere estetic, poate chiar si tehnic. Am avut colegi care aveau peste 30 de ani fiind atrasi de aceeasi pasiune, fotografia, nu stiau multe despre cum se foloseste aparatul foto dar aveau o viziune asupra cadrului care va fi mai tarziu in pc/laptop o fotografie reusita. Deci ca sa zic asa 70% din estetica fotografiei tine de imaginatie, restul de 30% este doar tehnica.
Pentru a avea o fotografie reusita ai nevoie de multa imaginatie, sa ai capacitatea de a vedea fotografia din spatele cadrului, sa copui singur cadrul pentru fotografiat. De multe ori natura nu iti face treaba usoara uneori ai nevoie sa rupi o ramura, sa cureti un loc de frunze, plante sau alte chestii care te incurca in cadrul vizualizat in mintea ta.
       De exemplu, eram intr-o dimineata intr-o excursie fotografica langa Iasi si ma uitam la o colega care tot facea cadru dupa cadru la un fost foc de gratar, un lemn ars cam 30% si alte chestii marunte aflate in prejurul fostului foc, mai muta un lemn, o piatra sau un carbune dintr-o parte in alta, se mai muta si ea. Ma intrebam ce tot face ea acolo si peste cateva zile cand am vazut fotografiile iesite din acea excursie am ramas cu gura cascata, sincer vorbind, am trecut pe langa focul si lemnele alea de vreo 4-5 ori si nu m-am sinchisit nici sa scot capacul obiectivului ca sa nu mai zic de fotografiat.
      Deci si imaginatia este diferita la fiecare in parte, nu toti se nasc cu aceleasi preferinte si imaginatie in materie de fotografie dar finalul poate fi placut pentru mai multi daca este facut asa cum trebuie.


2. Aparatura -  este si ea foarte necesara in fotografie. Nu e nevoie sa ai un aparat de 34823 RON pentru ca daca nu ai imaginatie nu ai ce face cu el, o sa ai doar imagini si poze. Avand si un pic de imaginatie poti obtine niste imagini foarte clare, rezolutii mai mari, coloristica mai aparte, saturatie buna si multe altele.
Legat de aparatura cel mai important loc il ocupa obiectivele foto. Ele fac cam 80% din estetica si restul de 20% tine de aparat avantaj avand DSLR-urile deoarece obiectivele raman in timp de body-urile se pot schimba. Accesoriile foto sunt si ele necesare sa stiti. Nu cred ca ati vrea sa ramaneti faca acumulatori, spatiu pe card, loc putin in geanta cand aveti cea mai mare nevoie de ele, deci trebuie avuta grija si cu ele, ce avem nevoie si cat avem nevoie. Nu e nevoie de o investitie mare deoarece se poate face treaba buna si cu obiective mai slabe si compensand cu programele de editare dar intotdeauna un obiectiv bun va face munca mai usoara.


3. Studiul - este foarte necesar. Daca ai un aparat de 49237 RON si nu stii sa il folosesti la capacitatea lui maxima atunci el este mai prejos decat un compact care are setari personalizate pentru mai multe tipuri de situatii fotografice. Sa tii un asemenea aparat pe "Full Auto" este, nu stiu cum sa zic, injositor pentru aparat.
Pe langa tehnica legata de aparatura mai este si tehnica legata de compozitie. A plasa subiectul principal in centrul fotografiei va face din ea o "poza" sau poate chiar "imagine". Sunt regulile nescrise, acum se gasesc pe mai multe site-uri deci au ajuns sa fie scrise :)), ale fotografiei. Bineinteles ca pot fi aceste reguli incalcate dar trebuie avuta mare grija cu ceea ce facem prentru ca fotografia este cel mai subiectiv lucru, nu stiu ce poate fi obiectiv in ea din moment ce o fotografie nu poate fi frumoasa pentru toti oamenii. Sa stii cum sa folosesti diafragma, timpul de expunere, white balance-ul, ISO si multe altele este un "must" in fotografie.


4. Rabdarea - este foarte importanta deoarece, dupa cum spunea si "Antrenorul" meu de fotografie - Ozolin Dusa -, "Cat investesti in fotografia atat obtii inapoi" si nu se referea neaparat la RON ci mai mult la timp acordat, pasiune si toate de mai sus. Trebuie sa astepti uneori si minute/ore bune pentru un cadru bun. Rasaritul si Apusul ofera cea mai buna lumina pentru fotografie dar pentru asta trebuie sa facem si anumite sacrificii. Un mare fotograf spunea candva: "Primele 10000 de fotografii sunte cele mai proaste". Deci trebuie sa avem si rabdare pana cand vom avea fotografii bune si nu doar imagini sau poze.


Deci ca si concluzie pentru a avea fotografii bune ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 70% imaginatie + 20% tehnica + 5% aparatura  + 5% rabdare.

Cateva din fotografiile care indeplinesc conditiile de mai sus, mai mult sau mai putin, puteti gasi pe link-ul urmator: http://www.comunitatefoto.ro/membri/dieliric/.








Acum o sa fac un studiu de caz asupra unei fotografii.


      Ca sa continui "Tutorialul" intr-o alta masura o sa fac un studiu de caz. Imi cer scuze daca o sa fie mai greu de interpretat/inteles. Deci sa incepem.

      Pentru inceput o sa iau o fotografie de- mea.



      Aceasta e fotografia cu modificarile de rigoare, cele simple si necesare de cele mai multe ori.
    Acum sa incepem analiza fotografiei. Ea poate simboliza multe lucruri, totul depinzand de imaginatia privitorului (criticului de arta) si uneori cu putin, sau mai mult dupa caz, ajutor din partea fotografului prin denumirea fotografiei.
    Acum o sa postez aceeasi fotografie cu cateva mici modificari pentru ajutor.




   Acum e si mai greu de descifrat? Eu zic ca nu, o fi din cauza ca stiu ce am vrut sa simbolizez cu ea. Acum sa incepem descifrarea. Putem incepe cu un prim caz.

     Frunza simbolizeaza un om care doreste sa isi ia la revedere de la lume. Poate se indreapta spre moarte, defapt apa cam asta ar simboliza -- raul Stix --. Faptul ca frunza este asa de "patata de rugina" poate simboliza greutatile vietii acumulate.  Ceea ce este marcat cu rosu fiind bratele, cu albastru capul iar cu verde picioarele. Se poate observa faptul ca picioarele nu sunt total in apa, deci o parte din el ar vrea sa se intoarca inapoi dar nu poate nefiind ajutata si de restul corpului. Picioarele fiind mult mai mici decat restul corpului nu au de ales, deci chiar si cea mai mica urma de impotrivire va trebui sa se scufunde si ea, totodata picioarele ridicate pot fi un semn ca asteapta putin ajutor, pe cineva care sa se agate de ele si sa il traga inapoi sau in speranta ca se vor agata de ceva si vor salva tot corpul. Omul stand pe o parte face cu mana, partea de sus a frunzei -- am avut mare noroc ca a stat exact cum mi-am dorit -- iar cu cealalta mana, partea de jos a frunzei, se lasa dusa de val, de apa catre nemurire sau o lume mai buna, depinde cum vreti sa fie interpretata. Capul, partea centrala a frunzei, este putin plecat, semn ca nu e prea decis ce sa faca sau ca regreta faptul ca trebuie sa isi ia la revedere; probabil nu suporta sa ii vada pe altii plangand sau accepta starea in care se afla si constientizeaza ca nu mai poate face nimic deacum sa se poata intoarce la cei dragi. Partea goala din dreapta fotografiei simbolizand locul spre care se indreapta, locul gol pe care il va ocupa.  Cam asta ar fi prima interpretare.

~~      Apa poate fi si datatoare de viata, nu numai de moarte. Deci intr-o alta simbolistica fotografia poate fi interpretata ca apa datatoare de viata, ca nasterea unui om. Cand ne nastem ne nastem uzi, murdari si goi. Se poate observa ca si frunza nu e prea "curata", e din cauza toamnei. Copii nu se nasc mereu cu capul inainte, nici cazul de fata nu face exceptie el avand picioarele inainte, frunza (copilul) avand picioarele iesite din, stiti voi de unde :)) (burta), iar cu mainile (cele cu rosu) se tine de orice gaseste, se stie ca copii mereu se simt in siguranta langa mama lor iar parasirea acelui loc in care a fost conceput si si-a petrecut primele noua luni de viata nu este usor de acceptat si incearca sa faca orice, sa se agate de orice pentru a ramane acolo, cu mainile si capul -- capul plecat simbolizand incercarea de a se prinde cu dintii de ceva doar pentru a ramane acolo. Partea goala din dreapta fotografiei simbolizand locul gol ramas dupa plecarea lui. Cam atat si cu a doua interpretare.

~~~      Ce ziceti de http://en.wikipedia.org/wiki/Apa_S%C3%A2mbetei, cred ca ati auzit foarte des aceasta expresie, cei mai mici dintre cititori probabil nu stiu despre ce e vorba gasiti o mica descriere dand click pe link. Asa acum trecand la "oile noastre" ce spuneti daca am compara frunza cu visul unui om, visul care a luat forma umana. Un vis care dintr-un anumit motiv s-a dus pe  "apa sambetei". Aceleasi regrete pentru simplul fapt ca nu a putut fi dus la indeplinire simbolizate prin capul plecat. Aceleasi incercari de a se salva, visul uman se poate intoarce chiar si mai tarziu intr-o alta forma si poate mult mai bun ca prima oara. Acelasi salut de ramas bun -- m-ai pierdut dar ma voi intoarce candva --. Reflexia din apa simbolizand o alta lume, un alt om care va reusi sa duca acest vis la indeplinire si la un moment dat sa se intoarca din nou la creatorul sau, omul pe care il paraseste. Incercarea de a fi ca cineva inseamna a-i fura visele cuiva, visele de a fi cineva, de a fi "ceva", in felul acesta putand ajunge ceea ce ne dorim, putand indeplini un vis care nu ne apartine sau o dorinta mai apriga care se transofrma in visul cuiva. Cati nu ar vrea sa fie in locul lui Bill Gates, al raposatului Steve Jobs, a lui Kevin Mitnik si al multor alte personalitati care au marcat viata. A fi ca cineva inseamna ai fura visele, visele lui care s-au indeplinit intr-o oarecare masura. Cand suntem mici de dorim sa fim ca parintii nostri, in felul acesta le furam/copiem visele si tot asa, de multe ori parintii ne introduc visele lor neimplinte si vor sa le vada implinite prin noi. Deci reflexia cam asta simbolizeaza, copia sau originalul unui vis, al visului in cauza pentru cazul studiat. Cam atat si cu a treia interpretare.


        Cam atat am vrut sa zic prin acest studiu de caz. Aceasta fotografie poate fi interpretata in mai multe feluri. Eu am ales doar trei dintre ele pentru o exemplificare mai buna, mai usoara si asta ar trebui sa faca orice fotografie. O imagine sa ramana imagine dar o fotografie, poate chiar o fotografie buna sa poate spune ceva prin simpla privire asupra ei, sa ne faca sa ne gandim la ce vrea sa simbolizeze caci si fotografii ca si pictorii, singura diferenta este stilul de pictare, prin operele lor vor sa simbolizeze ceva si cei care stiu ce au vrut sa exemplifice prin acele opere doar acei oameni au dreptul sa faca comentarii legate de opere, ceilalti nu au acest drept doar din acest motiv al neintelegerii.

Spor la citit si sper sa nu fiu injurat :D.